Llocs d'interès

LA COMARCA D'OSONA

Osona
 està emmarcada al nord pel prepirineu ripollès i al nord-est per la Serralada prelitoral, que té el punt culminant al Montseny, amb el Matagalls (1.694 m) com a cim més destacat del sector osonenc. Geogràficament, l’entitat central de la comarca és la Plana de Vic, extrem nord-est de la depressió central, que s’allarga a llevant amb el Cabrerès o Collsacabra, part de les Guilleries i a ponent i nord-oest amb elLluçanès.

La comarca es troba a 1hora de Barcelona, 1 hora de Girona.

ESPAIS D'INTERÈS A OSONA

 

Vic
Passejar-se pel centre històric de Vic, la capital d'Osona, és passejar-se pel passat i la història del nostre país. Una ruta senyalitzada permet fixar-se en trenta-dos edificis, tots d'interès històric, arquitectònic o artístic, entre els quals destaquen el Temple Romà del s. IIles muralles del s. XIV; la catedral, on conflueixen el romànic, el gòtic, el barroc i el neoclàssic; la plaça del Mercadal i la casa de la ciutat...  
 
Tavertet
Els cingles defineixen l’aspecte inconfusible del Collsacabra, i Tavertet n’és l’escenari més fidel, una de les postals més conegudes de la comarca d'Osona.  El nucli urbà, declarat Bé d’Interès Cultural, conserva 48 cases bastides entre els segles XVII i XVIII que envolten l’església romànica de Sant Cristòfol documentada des del segle XI. Enfront d’aquest conjunt harmoniós, la cinglera de Tavertet cau amb un contrast de colors i amb una panoràmica colpidora.
   
Rupit
Entre els cingles d’Aiats i la Garrotxa hi ha el poble més admirat del Collsacabra i el darrer de la comarca d'Osona a recer de la penya rocosa on s’assenten les restes del castell, Rupit manté l’hegemonia medieval que el fa atraient: carrers empedratscases rústiques del segle XVI i XVII vestides amb boniques balconades, el peculiar pont penjat de fustael pont medieval de Can Badaire i l’església barroca de Sant Miquel, d’on sobresurt el campanar alt i esvelt.
   
Sant Pere de Casserres
Sant Pere de Casserres és un antic monestir benedictí situat al terme de les Masies de Roda, a Osona a la part interior d'un meandre engorjat i molt pronunciat del riu Ter, actualment mig envoltat pel pantà de Sau. El conjunt és d'estil romànic, tot i que ha anat tenint alguns canvis evolutius, especialment després dels terratrèmols del segle XV i amb l'abandonament de la vida religiosa i posterior us per a feines del camp.
www.santperedecasserres.com
   

Pantà de Sau
És un embassament que pertany al riu Ter a Osona, creat per una presa situada al municipi de Vilanova de Sau, i al peu de la serralada de les Guilleries. L'embassament té una llargada de 17 Km. i 3 Km. d'amplada, amb una capacitat màxima de 151,3 hm³. El pantà, inaugurat el 1962, va cobrir el poble de Sant Romà, les restes del qual, especialment el campanar de l'església romànica del segle XI, són visibles quan el nivell de l'aigua embassada és baix.
   
Lluçà
Lluçà és un municipi de la comarca d'Osona, amb capital a Santa Eulàlia de Puig-oriol. El Romànic a Lluçà és dels segles XI al XIII. Espais d’interès: Ermita romànica del Sant Vicenç del Castell, de planta rodona i amb volta semiesfèrica i un petit absis. Està documentada des del 988 però l'edifici actual data principalment de la reedificació dels segles XI i XII. Canònica de Santa Maria de Lluçà, romànica, amb pintures murals gòtiques i una mostra permanent d'art.
   
VINE A CONÈIXER ELS MUSEUS D’OSONA
A la comarca d’Osona hi trobem una oferta cultural de qualitat i un bon exemple en són la quantitat de museus que compten amb distintius de qualitat, diversitat i creativitat. Tot aquest ampli ventall museístic permet endinsar-se i aprofundir en la història, l’art, la literatura, la cultura, la natura, l’arqueologia, la tecnologia i els oficis dins del territori de la comarca d’Osona.
 
   
Museu Episcopal de Vic. 
Conserva obres d’un valor excepcional amb les quals podem viatjar per l’art, la història, les costums i les creences d’altres temps. A les sales de romànic i gòtic hi ha exposada una de les millors col•leccions d’art medieval del país. Les col·leccions d’orfebreria, teixit, forja, vidre i ceràmica ofereixen un complet recorregut per la història de l’art litúrgic i de les arts decoratives a Catalunya. 
www.museuepiscopalvic.com
   
Casa Museu Verdaguer, Folgueroles
Casa familiar on el poeta Jacint Verdaguer va viure el primers anys de la seva vida. La visita a la Casa Museu ens permet conèixer els espais vitals del poeta, la seva obra i ens ajuda a desvetllar el gust i la sensibilitat per a la lectura. El poeta de Folgueroles, autor de l’Atlàntida i el Canigó, que amb la seva obra va posar les bases de la literatura catalana moderna i ha esdevingut un símbol per a tots els catalans.
www.verdaguer.cat
   
Museu del Ter, Manlleu
Ubicat a l’antiga filatura cotonera de Can Sanglas, en el punt on el Canal Industrial de Manlleu retorna les seves aigües al riu Ter. Aquest museu és un espai dinàmic que ofereix als seus visitants 1.500 m2 d’exposicions i un gran nombre d’activitats per conèixer el singular procés d’industrialització d’aquest racó de la Catalunya interior, a Osona, a la vora del Ter, així com la biodiversitat del nostre riu i dels altres rius mediterranis.
www.museudelter.cat